Greek English

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ VS ΑΝΟΙΧΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017


ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΑΛΤΗΣ

Γενικός Χειρουργός M.D. 

 Επιστημονικός Συνεργάτης

Γενικής Κλινικής¨Η ΕΛΠΙΣ¨

 

 

Τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος και η επιστήμη, έχουν προχωρήσει και εξελιχθεί με τόσο γοργούς ρυθμούς, που θα ήταν αδιανόητο να το φανταστεί κάποιος ο οποίος ζούσε σε προγενέστερους αιώνες, και να πιστέψει ότι κάποτε η επιστήμη θα έφτανε σε τέτοια επίπεδα στα οποία βρισκόμαστε σήμερα.Καθημερινά σε όλους τους τομείς, βρισκόμαστε μπροστά σε νέες  προκλήσεις και σε νέα δεδομένα.Έτσι λοιπόν και στον τομέα της Ιατρικής Επιστήμης, καθημερινά γίνονται νέες ανακαλύψεις .

Ειδικότερα, στην ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής, παρουσιάζονται νέες τεχνικές και μέθοδοι πάνω στις οποίες βασίζονται σήμερα οι χειρουγοί που διενεργούν σε καθημερινή βάση εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις, σώζοντας αμέτρητες ζωές συνανθρώπων μας.

Μια από αυτές τις μεθόδους που χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας από τους περισσότερους συναδέλφους χειρουργούς, και η οποία έχει εξεληχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες,είναι και η λαπαροσκοπική χειρουργική.

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Πρόκειται για την εξέταση των ενδοκοιλιακών και πυελικών οργάνων με ειδικό ενδοσκόπιο (λαπαροσκόπιο) που εισέρχεται στην κοιλία μέσω μικρής τομής ακριβώς κάτω από τον ομφαλό, ενώ το λαπαροσκόπιο φέρει μια πηγή φωτός για να φωτίζει το εσωτερικό της κοιλίας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Οι οπτικοί φακοί του λαπαροσκοπίου συνδέονται με βιντεοκάμερα έτσι ώστε να μπορεί ο χειρουργός να βλέπει τα ευρήματα σε οθόνη τηλεόρασης ενώ υπάρχει η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ή ακόμη και εγγραφής της όλης επέμβασης σε βίντεο ή DVD.Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη διάνοιξης της κοιλίας (που ονομάζεται λαπαροτομία). Η λαπαροσκόπηση εκτελείται από χειρουργούς που έχουν υποβληθεί σε κατάλληλη εκπαίδευση και διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες γι’ αυτήν την επέμβαση. Μπορεί να χρειάζονται δύο ή τρεις επιπλέον τομές στην κοιλία, της τάξης του μισού εκατοστού περίπου, για την εισαγωγή των εργαλείων με τα οποία θα γίνει η εκάστοτε επέμβαση.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να διενεργηθούν με λαπαροσκόπηση;

Μια μεγάλη γκάμα χειρουργικών επεμβάσεων διενεργείται λαπαροσκοπικά όπως χολοκυστεκτομή,σκωληκοειδεκτομή,αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με τη χρήση ειδικού πλέγματος όπως λαπαροσκοπική μετεγχειρητική κήλη,αντιμετώπιση της διαφραγμα- τοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης,αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας,λύση συμφύσεων για την αντιμετώπιση συμφυτικού ειλεού,διαγνωστική λαπαροσκόπηση με σκοπό την διερεύνηση του κολιακού πόνου, την λήψη βιοψιών, την σταδιοποίηση νεοπλασματικών παθήσεων,αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων,λαπαροσκοπική γαστρεκτομή, λαπαροσκοπική κολεκτομή,λαπαροσκοπική σπληνεκτομή και πολλές άλλες.Σήμερα , ο μεγαλύτερος αριθμός των επεμβάσεων της κλασικής χειρουργικής έχει καθιερωθεί να εκτελούνται λαπαροσκοπικά. Περίπου το 70% των ανοιχτών επεμβάσεων εκτελούνται πλέον λαπαροσκοπικά ενώ σε αυτό έχει συμβάλλει η κατασκευή πολύπλοκων και εξειδικευμένων λαπαροσκοπικών εργαλείων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης;

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων είναι η μειωμένη ως και ελάχιστη ιστική βλάβη που προκαλείται στον οργανισμό. Αφού ο χειρουργός οδηγείται άμεσα στο προσβεβλημένο όργανο αποφεύγοντας τις μεγάλες χειρουργικές τομές της κλασικής χειρουργικής. Το πλεονέκτημα αυτό συνεπάγεται κυρίως τα ακόλουθα:

            •           Μηδαμινή απώλεια αίματος.

            •           Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.

            •           Ταχεία μετεγχειρητική ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα του χειρουργείου.

            •           Σχεδόν εξάλειψη των επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα, όπως ουλές, διαπύηση, μετεγχειρητική κήλη και χρόνιος πόνος. 

            •           Μείωση των μετεγχειρητικών συμφύσεων και άρα της επιπλοκής του συμφυτικού ειλεού. 

            •           Μειωμένη επιβάρυνση της νεφρικής, ηπατικής, αναπνευστικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας των ασθενών με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η εκτέλεση δύσκολων επεμβάσεων σε επιβαρημένους ασθενείς. 

            •           Μείωση του χρόνου της χειρουργικής επέμβασης και συνεπώς μείωση της διάρκειας της αναισθησίας.

            •           Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας για τον ασθενή.

Που μπορούν να γίνουν οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική όπως και η ανοιχτή, μπορεί να λάβει χώρα μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα, είτε ιδιωτικά είτε κρατικά, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της ανάγκης τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και της ανάγκης ύπαρξης εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού καί εντός της χειρουργικής αίθουσας, αλλά καί εκτός αυτής για την παρακολούθηση των ασθενών μετεγχειρητικά.

Η  Γενική Κλινική ¨Η ΕΛΠΙΣ¨ στο κέντρο του Βόλου, με τις  πλήρως εξοπλισμένες  ανακαινισμένες  χειρουργικές αίθουσες, με τον  πρόσφατα αποκτηθέντα, τελευταίας τεχνολογίας ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και  με το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που διαθέτει, είναι ένα ιδιωτικό κέντρο στο οποίο μπορούν να διενεργηθούν με ασφάλεια και με ευθύνη προς τον ασθενή, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.Η ψηφιακή κάμερα, που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σήμερα,ο νέος λαπαροσκοπικός πύργος με όλα τα μηχανήματα που αφορούν την λαπαροσκοπική χειρουργική και τα εξελιγμένα καινούρια αναισθησιολογικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Γενική Κλινική ¨Η ΕΛΠΙΣ¨, χρησιμοποιούνται από τους χειρουργούς, με άριστα αποτελέσματα και προς όφελος της υγείας των ασθενών.

Τελικά, ανοιχτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική;

Σίγουρα η απάντηση είναι μία και δεδομένη.Η Ιατρική Επιστήμη καθημερινά έχει να μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, προβάλλοντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες, προς όφελος της ανθρωπότητας. Η ερώτηση που θα έκανα ο ίδιος όμως, ως απάντηση  είναι η εξής:

Κάρο ή αυτοκίνητο;;;