Greek English

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

κε Σταύρου πώς είναι οργανωμένη η Κλινική ?

  Στην Κλινική είναι ανεπτυγμένα τμήματα του Παθολογικού τομέα (παθολογικό, καρδιολογικό, πνευμονολογικό, νευρολογικό), του Χειρουργικού τομέα (Γενικής Χειρουργικής, Ουρολογίας, Ορθοπεδικής, ΩΡΛ, Οφθαλμολογίας), τα οποία μαζί με το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο συνεργάζονται καθημερινά μεταξύ τους έτσι ώστε ο ασθενής να λαμβάνει  μια ολοκληρωμένη και σωστή ιατρική περίθαλψη. Οι Διευθυντές των Τμημάτων και οι συνεργάτες τους είναι ιατροί με εμπειρία και σύγχρονη γνώση, καταξιωμένοι επιστήμονες στην κοινωνία της Μαγνησίας. Η σύγχρονη χειρουργική για να είναι αποτελεσματική απαιτεί να υπάρχει διαρκής υποστήριξη από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων έτσι ώστε τόσο η προεγχειρητική εκτίμηση όσο και η μετεγχειρητική ανάρρωση του ασθενή να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα ιατρικά δεδομένα. 

 

Τι δυνατότητες έχει αυτή τη στιγμή το Χειρουργικό Τμήμα, πόσο εκσυγχρονισμένο είναι ?

  Το Χειρουργικό Τμήμα, του οποίου έχω την τιμή να διευθύνω για περισσότερα από οχτώ χρόνια, είναι οργανωμένο έτσι ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη σε χειρουργικούς ασθενείς όλο το 24ωρο και πάντα μέσα στις δυνατότητες της Κλινικής.

  Διαθέτει 4 χειρουργικές αίθουσες, μία εξ αυτών κατασκευάσθηκε εξ ολοκλήρου πρόσφατα, οι οποίες έχουν τελευταίας τεχνολογίας αναισθησιολογικά μηχανήματα και χειρουργικό εξοπλισμό ενώ σε άλλες δύο αναβαθμίσθηκε ο υπάρχων εξοπλισμός.  Μοναδικός μας σκοπός είναι  οι επεμβάσεις να διενεργούνται σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες ασφάλειας για τον ασθενή και να παρέχεται στους συνεργάτες χειρουργούς ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει  η ιατροτεχνολογία. Πρόσφατα η αίθουσα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων εξοπλίσθηκε με ένα βραβευμένο και καινοτόμο σύστημα εικόνας της Karl Storz, το SPIES 1, με το οποίο επιτυγχάνεται εξαιρετική υψηλής ευκρίνειας (FULL HD) εικόνα του χειρουργικού πεδίου κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων. Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις της χειρουργικής, οι οποίες απαιτούν να προκαλείται το μικρότερο δυνατό τραύμα στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων (minimal invasive surgery), το χειρουργείο διαθέτει πλήρη εξοπλισμό λαπαροσκοπικών πολλαπλών χρήσεων εργαλείων και τις νεότερες πηγές ενέργειας. Στις χειρουργικές αίθουσες υπάρχει επίσης ακτινοσκοπικό μηχάνημα που μας παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης ακτινογραφίες και μηχάνημα υπερήχων με το οποίο γίνεται υπερηχογραφική εξέταση του τελικού τμήματος του εντέρου για τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση συριγγίων και αποστημάτων του πρωκτού.

 

Σήμερα όλες οι επεμβάσεις της χειρουργικής γίνονται λαπαροσκοπικά ?

  Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η επανάσταση που έγινε στη θεραπεία των χειρουργικών παθήσεων. Έχει καθιερωθεί ως χειρουργική μέθοδος για τις περισσότερες επεμβάσεις, από τις πιο απλές όπως είναι η σκωληκοειδεκτομή, η χολοκυστεκτομή και η κήλη μέχρι τις πιο βαριές και σύνθετες όπως είναι η αφαίρεση τμημάτων εντέρου, του ήπατος και του παγκρέατος. Τα οφέλη της μεθόδου είναι πολλά. Γίνεται με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, με μικρή απώλεια αίματος, επιτυγχάνεται γρήγορη έξοδος από την κλινική και γρήγορη ανάρρωση. Μειώνονται οι  μετεγχειρητικές επιπλοκές από το καρδιο-αναπνευστικό και η πιθανότητα δημιουργίας συμφύσεων μέσα στην κοιλιά ενώ υπάρχει η δυνατότητα επισκόπησης των περισσοτέρων ενδοκοιλιακών - εσωτερικών οργάνων με τη λαπαροσκόπηση. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι και η εξάλειψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τη χειρουργική τομή (κήλη, μόλυνση) και το μικρότερο κόστος νοσηλείας

  Στην Κλινική γίνονται καθημερινά επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, κλασσικής και λαπαροσκοπικής, (εντερεκτομές, χολοκυστεκτομές, σκωληκοειδεκτομές, κήλες, επεμβάσεις για αιμορροιδοπάθεια και συρίγγια, κύστεις κόκκυγα, κ. ά), ενώ αντιμετωπίζονται και ασθενείς που νοσηλεύονται στα άλλα Τμήματα εφόσον παρουσιάσουν χειρουργικό πρόβλημα (για παράδειγμα παροχετεύσεις αποστημάτων ή ενδοκοιλιακών συλλογών από κακοήθεις παθήσεις, αντιμετώπιση ελκών κατάκλισης σε χρονίως πάσχοντες κατακεκλιμένους ασθενείς, κ.ά.). Στο χειρουργικό έργο, μέγιστη είναι η συμβολή των αναισθησιολόγων της Κλινικής, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε όλα τα είδη αναισθησίας (γενική αναισθησία, ραχιαία και επισκληρίδιος, νευρικοί αποκλεισμοί).

  Το Χειρουργικό Τμήμα διαθέτει κρεβάτια σε μονόκλινους και δίκλινους θαλάμους με κλιματισμό και μπάνιο ενώ οι χειρουργημένοι ασθενείς, εφόσον κριθεί απαραίτητο μετά το χειρουργείο, μπορεί να νοσηλευθούν και σε θάλαμο αυξημένης φροντίδας όπου γίνεται συνεχής καταγραφή και παρακολούθηση (monitoring) των ζωτικών τους λειτουργιών (αναπνοές, αρτηριακή πίεση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, πίεση οξυγόνου στο αίμα).με ιατρική παρακολούθηση από έμπειρους - ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

 Με τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών είναι σημαντική ?

 Η Κλινική είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η συμμετοχή του Ταμείου όμως περιορίζεται στο κόστος μόνο της νοσηλείας και φθάνει σε ποσοστό 70%. Το υπόλοιπο κόστος που αφορά χειρουργικά υλικά και ιατρικές αμοιβές θα πρέπει να καλυφθούν από τον ασθενή. Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές δυνατότητες ειδικά των ασθενών στην περιοχή της Μαγνησίας έχουν μειωθεί σημαντικά και αν σκεφθεί κανείς ότι πολλές φορές μια ασθένεια συνοδεύεται από προσωρινή απώλεια εισοδήματος λόγω της αδυναμίας του ασθενή να εργασθεί, τότε τα οικονομικά δεδομένα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Ταυτόχρονα η Κλινική έχει να αντιμετωπίσει την έλλειψη χρηματικής ρευστότητας που προκαλεί η καθυστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ.

  Σκοπός μας όμως ήταν και είναι η μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση του ασθενή χωρίς να γίνεται καμιά έκπτωση στο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό το πετύχαμε αφενός με την απόκτηση ποιοτικών και αξιόπιστων λαπαροσκοπικών εργαλείων πολλαπλών χρήσεων που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων σημαντικά (για παράδειγμα πριν από μερικά χρόνια το set των εργαλείων που χρησιμοποιούνταν για μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή κόστιζε 700€ ενώ σήμερα με τα εργαλεία πολλαπλών χρήσεων είναι περίπου 60€). Αφετέρου με την εφαρμογή πρωτοκόλλων ταχείας ανάρρωσης των ασθενών (enhanced recovery) που επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι του ή την εργασία του υγιής πολύ γρήγορα. Σημαντικό ρόλο στην ταχεία επάνοδο των ασθενών σε φυσιολογικούς ρυθμούς έχουν και οι σύγχρονες μέθοδοι αναισθησίας και μετεγχειρητικής αναλγησίας που εφαρμόζουν οι αναισθησιολόγοι που υποστηρίζουν το Χειρουργικό Τμήμα. Βασικό μέλημα είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό το κόστος αλλά και το χρόνο που ο ασθενής θα παραμείνει νοσηλευόμενος.

 

Ποιες είναι οι προοπτικές για την Κλινική ?     

  Η Κλινική “ΕΛΠΙΣ” αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Βόλου και λειτουργεί αδιάλειπτα για περισσότερα από 50 χρόνια. Οι  ιδρυτές της Κλινικής, οι αείμνηστοι Δημήτρης Παπαϊωάννου και Παναγιώτης Γεννηματάς υπήρξαν εξαίρετοι και πρωτοποριακοί για την εποχή τους χειρουργοί. Στα 50 αυτά χρόνια συνεργάσθηκαν με την Κλινική, πολλοί και αξιόλογοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Σήμερα η Κλινική συνεχίζει να διοικείται από τα παιδιά του Δ. Παπαιωάννου, γιατροί και αυτοί,  παραμένοντας συνεπείς με τις αξίες των ιδρυτών της που απαιτούσαν την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης ασθενούς – γιατρού. Προσπαθούμε να κρατούμε χαμηλούς τόνους και να πορευόμαστε σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που δεν επιτρέπει την ανακοίνωση, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «επιστημονικών πυροτεχνημάτων» τα οποία διακινούνται κυρίως από το Internet και τις εφημερίδες αποκλειστικά και μόνο για την προσέλκυση ασθενών-πελατών. Δυστυχώς όμως  η ανταγωνιστική ιατρική που επικουρείται από την πληρωμένη διαφήμιση τείνει να επικρατήσει και στην πόλη μας εκμεταλλευόμενη την αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Διαρκής επιδίωξη της Κλινικής είναι να παρέχει ποιοτική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και να ακολουθεί την εξέλιξη της ιατρικής γνώσης και τεχνολογίας, όσο μας επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες της εποχής, προκειμένου οι ασθενείς μας να μας εμπιστεύονται και να αισθάνονται ασφαλείς.