Greek English

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η φαρμακευτική εταιρεία OncBioMune σχεδιάζει κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ του νέου ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου ProscaVax, σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ή σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ορμονοανθεκτική νόσο. Η δοκιμή ενός φαρμάκου σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία αποτελεί καινούργια προσέγγιση. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, το φάρμακο αποτελείται από το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) μαζί με ιντερλευκίνη 2 και διεγερτικό παράγοντα των μακροφάγων που προκαλούν διέγερση του ανοσοποιητικού. 

Σε κλινική δοκιμή φάσης 1α/1β, 8 στους 9 ασθενείς είχαν αυξημένη ανοσολογική απόκριση κατά την 31η εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό και 6 στους 10 ασθενείς εμφάνισαν σημαντική μείωση στη συγκέντρωση του PSA μετά τη λήψη 6 δόσεων του φαρμάκου. Οι άνδρες που συμμετείχαν στις δοκιμές παρουσίαζαν πρώιμη, ασυμπτωματική υποτροπή της νόσου μετά από θεραπεία. Ωστόσο, η αισιοδοξία περιορίζεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένα ακόμη δεδομένα για το συγκεκριμένο φάρμακο, παρά μόνο κάποιες διάσπαρτες αναφορές από πρώιμες κλινικές μελέτες καθώς και μία αναρτημένη ανακοίνωση στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.